poniedziałek, 31 maja 2010

Sernik


- 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach)
- 4 jajka
- 2 do 3 łyżek słodziku w proszku
- 3 łyżki zmielonych na puch otrąb
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
Ser, żółtka, słodzik, aromat, otręby wrzucić do miski i zmiksować dodając po trochu mleko.
Masa będzie dość rzadka i taka ma być. Na koniec dodać ubite na piane białka i delikatnie wymieszać.

Małą tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego się przylepia) i wylać masę serowa. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Można dodać do części masy kakao, będzie wtedy sernik we wzorki.
Odstawić do ostygnięcia. Bądźcie cierpliwi, musi stężeć.


Sałatka z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 jajka ugotowane na twargo,
2 korniszony,
trochę jogurtu naturalnego

Tuńczyka odsączyć, jajka i korniszony pokroić.
Wszystko wymieszać z jogurtem.
Doprawić do smaku.

Placki otrębowe

2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego

dowolne dodatki/przyprawy

Wszystkie składniki wymieszać, smażyć na patelni teflonowej.

Smacznego

Bułeczki

2łyżki otrębów pszennych
4 łyżki otrębów owsianych
2jaja(ja daje 1)
mniej niż 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g jogurtu naturalnego 0% tł,(uwaga, niektóre mają cukier w skł!)
szczypta soli

Wszystko mieszamy w miseczce i wkładamy do mikrofali na 6min na 800V

Łosoś wędzony

-łosoś wędzony na zimno,
-jajko gotowane,
-jogurt naturalny z czosnkiem granulowanym
-sok z cytryny
- szczypior

SAMCZNEGO

Pasta tuńczykowa

1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu lub jogurtu naturalnego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz

tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Pastą można smarować placki z otrębów

Panna Cotta

(na 1 porcje)
pół szklanki mleka 0,5%
pół dużego kefiru/jogurtu
1 łyżka słodziku w pudrze
0,5-1 łyżki żelatyny
aromat wedle gustu- 2 kropelki
ewentualnie: starta skorka z cytryny (1 łyżeczka) + kardamon/cynamon

Wlać do garnka mleko, wsypać żelatynę- podgrzać troszkę żeby się rozpuściła.
Dodać kefir, słodzik, cytrynę, aromat, wymieszać i wstawić do lodówki albo zamrażarki.

SMACZNEGO