czwartek, 26 sierpnia 2010

Klopsiki w chrzanie

30 dkg mielonego indyka
1 jajko
przyprawy wg uznania (u mnie przyprawa do indyka)

sos:
1 bulionetka, pół litra wody,
3 łyżki chrzanu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
mleko

Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami.
Zagotować wodę (około pół litra) z bulionetką.
Na gotujący się wywar kłaść małą łyżeczką kulki.
Pogotować kilka minut.
Wyjąć kulki.
Doprawić sos:
Włożyć do wywaru chrzan, zagotować.
Skrobię rozprowadzić w mleku. Dodać do wywaru.
Zagotować.
Można do sosu włożyć kulki. Można je włożyć d miseczek i zalać sosem.
Pełna dowolność.
Podawać z jajkiem na twardo, posypane koperkiem.

Zdjęcia nie ma, bo się klopsiki za szybko zjadły :(