sobota, 18 grudnia 2010

Pasztet.

Zbliżają się święta więc potrzebuję trochę potraw ,które nadawałyby się na  świąteczny stół.

Tym razem pasztet .Wyszedł pyszny ,część zjedzona część zamrożona czeka na święta. 


SKŁADNIKI:

  • duży kurczak
  • 1/2kg chudej łopatki
  • 4-5 wątróbek drobiowych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek otrąb owsianych


SPOSÓB WYKONANIA:

Wątróbkę oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. 

Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić ( ja nie dodawałam piersi bo mój był bardzo duży około2,5kg ,mniejszego można całego wykorzystać) i  wraz z łopatką, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości mięsa. Odcedzić i wystudzić.

Zostawić zalewę, ją również wystudzić.
Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby.

Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami.
Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. 


piątek, 17 grudnia 2010

Gofry.

Składniki (na 5 gofrów):
  • 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki serka homo
  • 2 łyżki słodzika w płynie

Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak żeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka.
Piec w gofrownicy (jeśli będą się przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)).

Przepis pochodzi z TEJ strony .

Na koniec możesz je jeść same albo z serkiem homo waniliowym, ja jestem na III fazie więc położyłam na to jeszcze pokrojoną pomarańczę pyyycha ;0)