piątek, 11 czerwca 2010

Galaretka Drobiowa

Składniki:

  • kurczak (uda ,piersi) bez skóry
  • żelatyna 10g/500ml
  • kostka do smaku"Winiary" warzywna
  • 500ml wrzątku
  • jajko na twardo
Kurczaka obrać ze skóry i ugotować w wodzie z dodatkiem warzywka ,ostudzić.
We wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i żelatynę.
Mięso obrać i rozlożyc do salaterek ,na dno położyć plastry jajka i marchewki gotowanej(niekoniecznie)
Zalać salaterki wywarem z żelatyną i poczekać do stężenia.


Podawać z sosem chrzanowym ( serek homo.+ łyżeczka chrzanu) ,octem ,cytryną ,octem balsamicznym  lubjak kto lubi.

3 komentarze:

  1. wygląda apetycznie chyba sie na nią skusze dzięki za podsuniecie pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu i zapewniam jest apetyczna ;0)
    Mój Małż nie jest na Dukanie ,ale stwierdził ,że w życiu nie jadł galaretki z taką ilością mięsa i tak dobrej..he ,he i kto by pomyślał ;0)))

    OdpowiedzUsuń
  3. a to można żelatynę rozpuścić w tej wodzie po gotowanym mięsie? Żeby troszke tłuszczyku było? :P

    OdpowiedzUsuń