Ponieważ bardzo lubię bigos to gotuję go sporo i zamykam w słoikach .
Kiedy mi przyjdzie ochota otwieram i jem i to nie tylko z okazji świąt gdzie zwyczajowo jest gotowany i króluje na naszych stołach.
Tu wersja razem z parówkami odtłuszczonymi ,ja kupuję z szynki"Sokołów" zawierają 98%mięsa i plackami owsianymi.
Składniki:
Kiedy mi przyjdzie ochota otwieram i jem i to nie tylko z okazji świąt gdzie zwyczajowo jest gotowany i króluje na naszych stołach.
Tu wersja razem z parówkami odtłuszczonymi ,ja kupuję z szynki"Sokołów" zawierają 98%mięsa i plackami owsianymi.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 pałki wędzone z kurczaka
- 1/2 kg chudej łopatki
- 4 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki:))
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżeczki majeranku
- 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka śliwek suszonych (opcjonalnie)
- kilka rodzynek ( opcjonalnie)
Grzyby zamoczyć, następnie zagotować. Ostudzić i pokroić. Mięso z pałek oddzielić od kości i pokroić w kostkę ( skórę zdjąć) ,kości można wrzucić do kapusty. Kapustę kilkakrotnie przepłukać, do uzyskania ulubionej "kwasowości". Wsadzić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30min.,najpierw bez przykrycia. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną cebulę. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować do miękkości kapusty.
Dodać grzyby ,mięso z pałek i podsmażoną na teflonie ,pokrojoną w kostkę łopatkę. Zagotować. Dodać przecier pomidorowy. Chwilę pogotować. Oczywiście bigos najlepszy na następny dzień.Ja swój gotowałam dwa dni.Jednego dnia samą kapustę z przyprawami drugiego dnia z mięsem i przecierem.
wygląda ohydnie :)
OdpowiedzUsuńLopatka ???
OdpowiedzUsuńA od kiedy wolno jesc na Dukanie wieprzowine ??????