poniedziałek, 31 maja 2010

Sernik


- 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach)
- 4 jajka
- 2 do 3 łyżek słodziku w proszku
- 3 łyżki zmielonych na puch otrąb
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
Ser, żółtka, słodzik, aromat, otręby wrzucić do miski i zmiksować dodając po trochu mleko.
Masa będzie dość rzadka i taka ma być. Na koniec dodać ubite na piane białka i delikatnie wymieszać.

Małą tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego się przylepia) i wylać masę serowa. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Można dodać do części masy kakao, będzie wtedy sernik we wzorki.
Odstawić do ostygnięcia. Bądźcie cierpliwi, musi stężeć.


1 komentarz:

  1. nie wiem jak długo jest tu ten przepis ale ja odkryłam go dopiero teraz.... i własnie się nim zajadam. Jest cudownie smaczny... normalny sernik :)

    OdpowiedzUsuń