sobota, 18 grudnia 2010

Pasztet.

Zbliżają się święta więc potrzebuję trochę potraw ,które nadawałyby się na  świąteczny stół.

Tym razem pasztet .Wyszedł pyszny ,część zjedzona część zamrożona czeka na święta. 


SKŁADNIKI:

  • duży kurczak
  • 1/2kg chudej łopatki
  • 4-5 wątróbek drobiowych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek otrąb owsianych


SPOSÓB WYKONANIA:

Wątróbkę oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. 

Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić ( ja nie dodawałam piersi bo mój był bardzo duży około2,5kg ,mniejszego można całego wykorzystać) i  wraz z łopatką, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości mięsa. Odcedzić i wystudzić.

Zostawić zalewę, ją również wystudzić.
Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby.

Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami.
Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz