piątek, 3 września 2010

LECZO z cukini.

Dla mnie jest to potrawa do której można wrzucać wszystko co się ma pod reką.
W tym wypadku podstawę stanowi cukinia ,ale równie dobrze ,może być więcej papryki albo nawet kapusty ,będzie równie dobre.

SKŁADNIKI:

-1 obrana cukinia (jeśli młoda to z pestkami,a jeśli stara to bez gniazd nasiennych)

-kilka parówek drobiowych (jeśli boicie się parówek to dajcie chudą wędlinę drobiową lub gotowane mięso np.indyka,wędzonego kurczaka bez skóry)

-2 papryki

-kilka pieczarek

-cebula

-3 ogórki kiszone (niekoniecznie)

-pomidory świeże lub puszka pomidorów bez skórki

-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

-sól,pieprz,papryka ostra

 SPOSÓB WYKONANIA:

Cukinię pokroić w dużą kostkę,posypać solą i na małym ogniu dusić przez 10 minut,mieszając.
Dodać podsmażone parówki pokrojone w krążki lub mięso,podsmażone pieczarki pokrojone na duże kawałki z cebulką posiekaną dość grubo.
Dodać podsmażoną paprykę pokrojoną w paseczki.
Dusić do miękkości papryki i cukinii.
Dodać pomidory świeże pokrojone w kostkę lub puszkę pomidorów rozdrobnionych i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Dusić aż pomidory się rozgotują.
Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić.

3 komentarze:

  1. No prosze ... zrobilam leczo dwa dni temu z duza iloscia cukuni i papryki oraz ogoreczka konserwowego ale darowalam sobie "miesne" dodatki trudno jest mi sie zmusic kiedy mam warzywa.
    Thx za te stronke. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smazone???????? Raczej olej oliwa jest kategorycznie zabroniona w Dukanie

    OdpowiedzUsuń