Na drugi dzień zjadłam sobie jako placki po węgiersku czyli z leczo ;0)
Składniki (na ok.12 dużych placków):
- 1/2 cukinii
- 5 pieczarek
- cebula dymka ,albo szczypiorek ,por
- 2 jajka
- 6 łyżek otrąb (dowolnych)
- 2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce. Posolić szczyptą soli i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii ,cukinię odcisnąć i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem.
Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać.
Kłaść na dobrze rozgrzany teflon.
Smażyć na małym ogniu cienkie placki.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz