niedziela, 5 września 2010

Placki z cukini.

To kolejny sposób na zaspokojenie ochoty na placki z ziemniaków ,taka mała namiastka , tu podana z serkiem homogenizowanym 3% tłuszczu.
Na drugi dzień zjadłam sobie jako placki po węgiersku czyli z leczo ;0)


Składniki (na ok.12 dużych placków):
  • 1/2 cukinii
  • 5 pieczarek
  • cebula dymka ,albo szczypiorek ,por
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb (dowolnych)
  • 2 łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce. Posolić szczyptą  soli i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii ,cukinię odcisnąć i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem.
Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. 
Kłaść na dobrze rozgrzany teflon.
Smażyć na małym ogniu cienkie placki.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz