poniedziałek, 13 września 2010

Papryka faszerowana.

SKŁADNIKI:
  • papryka czerwona słodka 4-6 sztuk
  • mięso mielone ( indyk ,szynka do 7% tłuszczu)
  • jajko
  • twaróg chudy lub granulowany light
  • podsmażone na teflonie pieczarki ,cebula i papryka
  • przyprawy : sól ,pieprz ,papryka ,majeranek ,czosnek -lub to co lubicie
  • natka pietruszki ,koperek

SPOSÓB WYKONANIA:

 Mięso wyrobić z przyprawami ,dodać pokruszony twaróg chudy lub odsączone granulki ( stopi się i zagęści masę) ,jajko .
Z papryki odciąć górę i odpestkować -wyciągnąć nasionka i błony ze środka.
Napełnić papryki masą mięsną ,ułożyć na półmisku żaroodpornym ,na dno podlać trochę wody i zapiekać jakieś 20-30 min w 160-180 stopniach.

3 komentarze:

  1. a ja ją zamrażam w stanie surowym i mam na "czarną godzinę", uprzednio blanszuję paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariolu dobry pomysł z tym zamrożeniem ,a zamrażasz samą paprykę czy razem z nadzieniem(surowym czy ugotowanym)?

    Mniam zimą wyjąć taką papryczkę z zamrażarki.

    OdpowiedzUsuń
  3. surowe - i sprawdziłam - wkładam do naczynie żaroodpornego z zamrażarki i do piekarnika. Nie za gorący piekarnik i pychotka - jak świeże.

    OdpowiedzUsuń