sobota, 11 września 2010

Ciasto mocno cytrynowe.

Biszkopt przygotowujemy z TEGO przepisu.

Ja wylałam go na tą samą duża blaszkę,powód prozaiczny pożyczyłam inne koleżance i nie oddała , a ciasto było gotowe do pieczenia.
Myślę,że warto spróbować upiec je np.: w tortownicy będzie wyższy ,albo w mniejszej prostokątnej blaszce.


Masa serowa:

  • twaróg trzykrotnie mielony ( 700g -na mniejszą blaszkę mniej)
  • słodzik do smaku
  • 2 łychy serka homogenizowanego
  • olejek cytrynowy ( łyżeczka)
  • otarta skórka ze sparzonej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
Wszystko zmiksować mikserem na puszystą masę ,można dodać rozpuszczona żelatynę ( 3-4g) żeby masa była bardziej zwarta -ja tutaj mam taka puszystą.

Galaretka:

  • zaparzyć 2 torebki herbaty -u mnie limonkowo-cytrynowa.
  • 7 tabletek słodziku
  • rozpuścić 12g żelatyny w odrobinie wrzątku
  • dodać łyżke soku z cytryny
Połączyć wszystko i dopełnić wodą do 500ml

Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową ,na niej układamy  ewentualnie owoce dozwolone na III fazie.
( u mnie na 1/2 ciasta położyłam cieniutko pokrojone plasterki z małej brzoskwini -świeżej)
Mimo ,że jeszcze nie jestem na niej, ale postanowiłam tym razem poświętować osiągniecie celu ;0)).
Na mase serową wylać tężejąca galaretkę.Wstawić do lodowki do przegryzienia i stężenia.

I zajadać to orzeźwiające pyszne ciasto.

1 komentarz:

  1. To ciasto jest przepyszne:) Właśnie zajadam! Takiego czegoś mi było trzeba!!!

    OdpowiedzUsuń