poniedziałek, 6 września 2010

ROSÓŁ z lanymi kluseczkami.

 SKŁADNIKI:

-Kawałek kurczaka (ja dałam pałkę bez skóry)
-włoszczyzna(na fazie P+W)
-kostka rosołowa drobiowa "Do smaku" Winiary ( zawiera mniej tłuszczu i soli)
-1 jajko, małe
-1 łyżka skrobi kukurydzianej(jak za rzadkie ciasto dodać trochę otrębów zmielonych)
-natka pietruszki
-odrobinka przyprawy warzywnej (nie koniecznie)

SPOSÓB WYKONANIA:

Ugotować do miękkości kurczaka w wodzie z kostką rosołową i przyprawą warzywną.
Wyjąć mięso i na gotujący się rosół wlać ciasto na kluseczki (jajo dokładnie wymieszać ze skrobią) i mieszając zagotować.
Wyłączyć.Posypać posiekaną natką pietruszki.

Lane kluseczki można wykorzystać też do zupy pomidorowej.

6 komentarzy:

  1. Super! Bo dotychczas tylko pilam rosolek. :)
    Thx Mao.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale spróbuj paskudne to jest

    OdpowiedzUsuń
  3. paskudnie to to wyglada! sory

    OdpowiedzUsuń
  4. ale w sumie dobre i to bo mi to juz wszysko obrzydlo

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie pycha! Rosołek jak rosołek a lepiej takie kluseczki niż żadne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest rosół?Ty chyba nie jadłaś prawdziwego rosołu.Kto dodaje do kury jeszcze sztuczny rosołek w kostce?Amatorka.

    OdpowiedzUsuń